Faʻateleina le mamafa i le ogatotonu o tausaga: pe faʻafefea ona aafia ai oe i se taimi mulimuli ane i le olaga

O le vaivai i tagata matutua e manatu i nisi taimi o le paʻu o le mamafa, e aofia ai le leiloa o le maso maso, ma le matua, ae o suʻesuʻega fou e taʻu mai ai o le mamafa o le mamafa e mafai foi ona i ai se sao i le tulaga.
I se suʻesuʻega na lolomiina Ianuari 23 i le tusi talaaga BMJ Open, na maua ai e tagata suʻesuʻe mai Nouei o tagata e mamafa tele i le ogatotonu o tausaga (fuaina i le faʻasologa o le tino (BMI) poʻo le liʻo o le puimanava) e maualuga atu le lamatiaga o le vaivai poʻo le vaivai i le mea muamua. .21 tausaga mulimuli ane.
"O le vaivai o se pa puipui malosi i le matua manuia ma le matua i au lava faaupuga," o le tala lea a Nikhil Satchidanand, Ph.D., o se physiologist ma le polofesa lagolago i le Iunivesite i Buffalo, o le na le auai i le suesuega fou.
O tagata matutua vaivai e sili atu le lamatia o pa'ū ma manuʻa, falemaʻi ma faʻalavelave, o lana tala lea.
E le gata i lea, na ia taʻua, o tagata matutua vaivai e sili atu ona oʻo i se faʻalavelave e mafua ai le leiloa o le tutoʻatasi ma le manaʻomia o le tuʻuina i totonu o se fale tausi maʻi umi.
O taunuʻuga o le suʻesuʻega fou e ogatasi ma suʻesuʻega umi talu ai na maua ai se fesoʻotaʻiga i le va o le gaʻo o le midlife ma le muaʻi vaivai mulimuli ane i le olaga.
E leʻi vaʻaia foʻi e le au suʻesuʻe suiga i le olaga o tagata auai, meaʻai, masani, ma faauoga i le taimi o suʻesuʻega e ono aʻafia ai lo latou lamatiaga o le vaivai.
Ae na tusia e tusitala o taunuuga o le suʻesuʻega o loʻo faʻamaonia ai "le taua o le suʻesuʻeina e le aunoa ma le faatumauina o se BMI sili ona lelei ma [liʻo o le puimanava] i le taimi o le matua e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le vaivai i le matua."
O le suʻesuʻega e faʻavae i luga o faʻamaumauga o suʻesuʻega mai le silia ma le 4,500 tagata 45 tausaga ma luga atu i Tromsø, Nouei i le va o le 1994 ma le 2015.
Mo suʻesuʻega taʻitasi, sa fuaina le maualuga ma le mamafa o tagata auai.E fa'aoga lea e fa'atatau ai le BMI, ose mea faigaluega su'esu'e mo vaega mamafa e ono mafua ai fa'afitauli tau soifua maloloina.O le maualuga o le BMI e le o taimi uma e faʻaalia ai le maualuga o le gaʻo o le tino.
O nisi o su'esu'ega na fuaina ai le li'o o sulugatiti o tagata na auai, lea na fa'aaoga e fa'atatau ai le ga'o o le manava.
E le gata i lea, na faʻamatalaina e le au suʻesuʻe le vaivai e faʻavae i luga o taʻiala nei: paʻu mamafa e leʻi mafaufauina, faʻaumatia, vaivai le malosi o le uu, faʻagesegese le saoasaoa o le savali, ma le maualalo o le gaioiga faaletino.
O le vaivai e fa'aalia i le i ai o le itiiti ifo ma le tolu o nei ta'iala, ae o le ma'ale'ale e tasi pe lua.
Talu ai na o le 1% o tagata auai na vaivai i le asiasiga mulimuli mulimuli, na faʻavasegaina e le au suʻesuʻe nei tagata ma le 28% oe na vaivai muamua.
O le auʻiliʻiliga na maua ai o tagata e lapopoa i le ogatotonu o tausaga (e pei ona faʻaalia e le maualuga o le BMI) e toetoe lava 2.5 taimi e sili atu ona mafatia i le vaivai i le 21 tausaga faʻatusatusa i tagata e iai le BMI masani.
E le gata i lea, o tagata e feololo maualuga pe maualuga le li'o o le puimanava e faaluaina le ono maua o le prefrastylism/vaivai i le su'ega mulimuli pe a faatusatusa i tagata e masani ai le li'o o le puimanava.
Na maua foi e le au suʻesuʻe afai e maua e tagata le mamafa pe faʻateleina o latou puimanava i lenei vaitau, o le a sili atu ona vaivai i le faaiuga o le vaitaimi o suʻesuʻega.
Fai mai Satchidanad o le suʻesuʻega o loʻo tuʻuina atu ai faʻamaoniga faaopoopo o filifiliga vave soifua maloloina e mafai ona fesoasoani i le matua manuia.
"O lenei suʻesuʻega e tatau ona faamanatu mai ia i tatou o aʻafiaga leaga o le faʻateleina o le gaʻo amata mai i le amataga o le matua e ogaoga," o lana tala lea, "ma o le a matua afaina ai le soifua maloloina lautele, galuega, ma le lelei o le olaga o tagata matutua."
Na taʻua e Dr. David Cutler, o se fomaʻi faʻafomaʻi a le aiga i Providence St. Johns Medical Center i Santa Monica, Kalefonia, o se tasi o faaletonu o le suʻesuʻega o le taulai atu lea o le au suʻesuʻe i itu faaletino o vaivaiga.
I se isi itu, "o le toʻatele o tagata o le a latou vaʻaia vaivaiga o se faʻaletonu i le tino ma le mafaufau," o lana tala lea.
E ui o tulaga faʻaletino na faʻaogaina e le au suʻesuʻe i lenei suʻesuʻega na faʻaaogaina i isi suʻesuʻega, o nisi tagata suʻesuʻe na taumafai e faʻamatalaina isi vaega o vaivaiga, e pei o le mafaufau, agafesootai, ma le mafaufau.
E le gata i lea, o tagata auai i le suʻesuʻega fou na lipotia mai nisi o faʻamaoniga o le vaivai, e pei o le vaivai, le faʻaogaina o le tino ma le paʻu o le mamafa e leʻi mafaufauina, o lona uiga atonu latou te le saʻo, o le tala lea a Cutler.
O le isi tapula'a na ta'ua e Cutler o nisi tagata na fa'au'u ese mai le su'esu'ega a'o le'i faia le asiasiga mulimuli.Na maua e le au suʻesuʻe o nei tagata e masani ona matutua, sili atu le gaʻo, ma i ai isi tulaga lamatia mo vaivaiga.
Ae ui i lea, o taunuuga na tutusa pe a le aofia ai e le au suʻesuʻe tagata i luga atu o le 60 i le amataga o le suʻesuʻega.
E ui o suʻesuʻega muamua na maua ai le faʻateleina o le faʻafitauli o le vaivai i fafine e laʻititi le mamafa, o le suʻesuʻega fou na aofia ai le toʻaitiiti o tagata maualalo mo tagata suʻesuʻe e suʻe mo lenei sootaga.
E ui lava i le natura mataʻituina o le suʻesuʻega, e ofoina atu e le au suʻesuʻe le tele o auala faʻapitoa mo a latou sailiga.
O le faʻateleina o le gaʻo o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le mumū i totonu o le tino, lea e fesoʻotaʻi ma vaivaiga.Na latou tusia o le tuʻuina atu o gaʻo i alava maso e mafai foi ona taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le malosi o maso.
Dr. Mir Ali, fomai tipitipi bariatric ma le faatonu faafomai o MemorialCare Bariatric Surgery Center i Orange Coast Medical Center i Fountain Valley, Calif., Fai mai o le oona e aafia ai le galue mulimuli ane i le olaga i isi auala.
"O aʻu tagata mamaʻi lapopoa e masani ona tele atu faʻafitauli o sooga ma tua," o lana tala lea."E afaina ai lo latou feoai ma le mafai ona ola i se olaga lelei, e aofia ai le matutua."
E ui o le vaivai e fesoʻotaʻi ma le matua, na taʻua e Satchidanand e taua le manatua e le o tagata matutua uma e vaivai.
E le gata i lea, "e ui lava o faiga faavae o vaivaiga e matua faigata tele ma tele, ae o loʻo i ai le matou pule i le tele o mea e mafua ai le vaivai," o lana tala lea.
O filifiliga o le olaga, e pei o le faʻamalositino masani, 'ai maloloina, tumamā lelei o le moe, ma le puleaina o faʻalavelave, faʻaosofia le mamafa o le tagata matua, o lana tala lea.
"E tele mea e mafua ai le puta," o lana tala lea, e aofia ai genetics, hormones, avanoa i meaʻai lelei, ma aʻoaʻoga a se tagata, tupe maua, ma galuega.
E ui sa iai ni atugaluga a Cutler e uiga i tapulaʻa o le suʻesuʻega, na ia fai mai o le suʻesuʻega o loʻo fautua mai ai e tatau i fomaʻi, gasegase ma tagata lautele ona nofouta i vaivaiga.
“O le mea moni, matou te lē iloa le auala e taulimaina ai maʻi.Tatou te le iloa pe faapefea ona puipuia.Ae e tatau ona tatou iloa e uiga i ai, ”o lana tala lea.
O le faʻalauteleina o le faʻalauiloaina o le faʻafitauli e taua tele ona o le faitau aofaʻi o tagata matutua, o le tala lea a Satchidanad.
"A o faʻaauau pea le faʻasolosolo o le soifua matua o lo tatou lalolagi ma faʻateleina le faʻamoemoe o le olaga, o loʻo tatou feagai ma le manaʻoga ia sili atu le malamalama i le faʻavaeina o le vaivai," o lana tala lea, "ma atiina ae ni auala lelei ma faʻatautaia e puipuia ma togafitia ai faʻamaʻi vaivai."
O matou tagata atamamai o loʻo mataʻituina pea le soifua maloloina ma le soifua maloloina ma faʻafouina a matou tala pe a maua faʻamatalaga fou.
Saili pe fa'afefea ona pa'u le maualuga o le estrogen i le taimi o le menopause e mafai ai ona maua le mamafa ma pe fa'afefea ona taofia.
Afai na fa'atonuina e lau foma'i vaila'au fa'ama'i, o nei vaila'au e tele aoga mo lou soifua maloloina o le mafaufau.Ae e le taofia ai oe mai le popole…
O le le lava o le moe e mafai ona afaina ai lou soifua maloloina, e aofia ai lou mamafa.Saili pe fa'afefea ona a'afia lou malosi e fa'aitiitia lou mamafa ma moe...
Flaxseed e aoga mo le paʻu o le mamafa ona o ona meaʻai tulaga ese.E ui o loʻo i ai a latou faʻamanuiaga moni, latou te le faʻataulāitu ...
Ozempic ua lauiloa mo lona gafatia e fesoasoani i tagata e faʻaitiitia le mamafa.Ae ui i lea, e masani lava mo tagata e paʻu le mamafa o foliga, e mafai ona mafua ai ...
Laparoscopic gastric banding e fa'atapulaaina le aofa'i o mea'ai e mafai ona e 'ai.O le taotoga o le LAP o se tasi lea o faiga faʻalavelave faʻafuaseʻi bariatric.
Fai mai le au suʻesuʻe o le taotoga bariatric e faʻaitiitia ai mafuaʻaga uma, e aofia ai le kanesa ma le maʻisuka.
Talu mai lona faʻalauiloaina i le 2008, Noom Diet (Noom) ua vave ona avea ma se tasi o meaʻai sili ona lauiloa.Se'i va'ai pe aoga le taumafai o Noom...
E mafai ona fesoasoani polokalame e fa'aitiitia ai le mamafa o le olaga e pei o le taumafaina o le kalori ma fa'amalositino.O le polokalama sili lea e pa'u ai le mamafa.


Taimi meli: Feb-02-2023